Biogas

Biogas, voedselbos en duurzaam omgevingsbeheer bij drie middelbare scholen

Leerlingen van drie secondary schools in het Maasaigebied van Noordoost-Tanzania gaan dagelijks de bush in om hout te sprokkelen en te kappen voor het koken met kaalslag en erosie als gevolg. De scholen willen daarom biogas om de dagelijkse maaltijden voor de leerlingen te bereiden met gebruik van de ontlasting van de leerlingen. Het slik dat vrijkomt bij de vorming van biogas wordt dan weer als natuurlijke bemester gebruikt voor hun schooltuinen.

De drie scholen zijn al gestart met de aanleg van schooltuinen, waarin (vrucht-)bomen geplant worden en groentes worden gekweekt. Leerlingen zijn al of niet in de vorm van environmental committees bij het beheer daarvan betrokken. Vanuit de Stichting Stipulae stimuleren wij met raad en daad de scholen bij de ontwikkeling van hun duurzame schoollandbouw en het duurzaam omgaan met hun leefomgeving. Sustainable Agriculture Tanzania (SAT) in Morogoro geeft een aantal leerlingen en leraren een training op het gebied van duurzame schoollandbouw.

Het project omvat de aanleg van biogas bij de drie scholen als ook een training van SAT. T.b.v. de samenwerking tussen de scholen is een Tanzaniaan die de scholen goed kent projectleider; is vastgelegd in een MoU.