Biogas, voedselbos en duurzaam omgevingsbeheer bij drie middelbare scholen

Leerlingen van drie secondary schools in het Maasaigebied van Noordoost-Tanzania gingen dagelijks de bush in om hout te sprokkelen en te kappen voor het koken op school met kaalslag en erosie als gevolg. De scholen wilden daarom biogas met gebruik van de ontlasting van de leerlingen om de dagelijkse maaltijden voor de leerlingen te bereiden. Het slik dat vrijkomt bij de vorming van biogas wordt dan weer als natuurlijke bemester gebruikt voor hun schooltuinen.

De drie scholen zijn al gestart met de aanleg van duurzame schooltuinen, waarin (vrucht-)bomen geplant worden en groentes worden gekweekt. Leerlingen zijn al of niet in de vorm van environmental committees bij het beheer daarvan betrokken. Vanuit de Stichting Stipulae stimuleren wij met raad en daad de scholen bij de ontwikkeling van hun duurzame schoollandbouw en het duurzaam omgaan met hun leefomgeving. Sustainable Agriculture Tanzania (SAT) in Morogoro heeft een aantal leerlingen en leraren een training van een week gegeven op het gebied van duurzame schoollandbouw.

Het project omvat de aanleg van biogas bij de drie scholen als ook een training van SAT voor een duurzame schooltuin. Voor de uitvoering van het project en de samenwerking tussen de scholen is een Tanzaniaan die de scholen goed kent als projectleider aangesteld. Alle afspraken over het projectleiderschap en de inzet van de scholen zijn vastgelegd in een Memorandum of Understanding.

Het project dat financieel is ondersteund door onder andere De Herderstocht, Wilde Ganzen en het Wereld Food Festival van Cadeauwinkel Op é Stal is najaar 2018 afgerond.