Youth Empowerment & Entrepreneurship Program

Youth Empowerment & Entrepreneurship Program

Talloze jongeren in Afrika zijn werkloos. Miljoenen jonge Afrikanen hebben daardoor geen zicht op een goed bestaan voor zichzelf en hun familie. Een enorme verspilling van talent. Daarom is het verminderen van jeugdwerkloosheid een van de grootste uitdagingen voor Afrika. Met een duurzame aanpak die ook elders effectief is bewezen, zetten wij ons daarvoor in door gemotiveerde jongeren te helpen bij het opzetten van hun eigen bedrijf.

In november 2017 waren we in Same, in Noord-Tanzania, om met lokale mensen te praten en bij organisaties en de lokale overheid te peilen of ze hier belang bij hebben. Dat bleek het geval: zowel individuele ondernemers als organisaties waren meteen enthousiast en willen graag meewerken. Bovendien heeft de lokale overheid budget gereserveerd om de jongeren die willen starten een microkrediet te geven.
Zodoende werd ons project leven ingeblazen: Youth Empowerment and Entrepreneurship Program Same, of in het kort YEP Same.

Uitgangspunten van YEP Same

 • We investeren in jonge mensen: via opleiding, training en coaching geven we hen de kracht en kennis om een eigen bedrijf te starten of uit te breiden.
 • De training leert hen hun wensen, drijfveren en capaciteiten kennen en stimuleert hen om te gaan ondernemen.
 • Ze worden op wekelijkse basis gecoacht bij het uitvoeren van hun plannen. Dat biedt hen niet alleen de mogelijkheid zélf een bestaan op te bouwen, maar ook om in hun eigen land verandering tot stand te brengen.
 • Een duurzame aanpak. Uit de eerste 4 groepen jongeren krijgt een aantal participanten een trainersopleiding, zodat zij met begeleiding op afstand, in Tanzania een learning centre kunnen runnen. Er vinden ondernemersreizen plaats om ervaringen uit te wisselen en jongeren te ondersteunen in hun ondernemerschap.

Opzet van het programma

Het programma bestaat uit 4 onderdelen in 6 maanden:

 1. De groep start met een trainingsweek in het teken van empowerment. Hierin leren de jongeren hun eigen drijfveren en dromen onder woorden brengen, hun plannen voor het eerste jaar concreet maken en worden ze geholpen bij de eerste stap naar hun eigen bedrijf.
 2. Gedurende het hele programma vindt er coaching en monitoring in wekelijkse sessies plaats, waarin de deelnemers zowel door elkaar als door de Tanzaniaanse coaches worden begeleid.
 3. Twee afzonderlijke trainingsweken over ondernemerschapsvaardigheden. Hierin komen zaken als boekhouden, het opstellen van een bussinessplan, marketing en sales aan de orde. Deze trainingen worden door lokale trainers gegeven.
 4. Begeleiding bij de aanvraag van een microkrediet van de lokale overheid.

Coaching, monitoring en ondernemerschap

Jaarlijks krijgt een groep van 20 jongeren een empowerment training en leren ze ondernemersvaardigheden zoals boekhouden en marketing. Daarna worden ze gecoacht bij hun stappen om hun bedrijf te realiseren of uit te breiden.

Duurzame opzet

Na afloop van het programma houden de Tanzaniaanse coaches contact met de jongeren- en ze houden contact met elkaar. De deelnemers uit de eerste groepen worden ook als coach voor de volgende groepen ingezet.
De empowerment trainingen van de eerste twee groepen zijn door Nederlandse vrijwilliger trainers gegeven. Vanaf 2020 worden deelnemers en Tanzaniaanse partners getraind om het hele programma zelf uit te voeren. En we zijn in gesprek met de lokale overheid zodat deze aanpak in lokale programma’s wordt opgenomen.

Wat is er nodig om YEP Same verder te ontwikkelen?

Jaarlijks wordt een nieuwe groep jongeren getraind en worden enkele jongeren opgeleid om zelf de empowerment training uit te voeren met als uitgangspunt: ‘train de trainers’. Onze partners in Same zijn beschikbaar voor de coaching van de jongeren en voor het selecteren van nieuwe groepen. Daarnaast hebben we steun van professionals in Nederland om de trainingen verder uit te bouwen. Om het project voort te zetten is ook jouw bijdrage heel erg welkom!

Help jij jongeren in Afrika hun eigen bestaan opbouwen?

Dat kan op verschillende manieren: meebetalen of meedoen

Meebetalen door een eenmalige financiële bijdrage te storten. Meedoen door bijvoorbeeld mee te gaan met een sponsorreis en in Tanzania jouw expertise in te zetten (workshop geven, coachen). Meer weten: mail naar maria.jongsma54@gmail.com of vul het formulier in.

Via onze nieuwsbrief kan je op de hoogte blijven van de voortgang.

Contact opnemen

  Lees onze privacyverklaring

  Doneren via Ideal

  [doneren_met_mollie]

  U kunt ook Stipulae steunen door een bedrag over te maken naar:

  NL 91 TRIO 0254 8026 56

  t.n.v Stichting Stipulae, Haren

  Stipulae is als ANBI bij de Belastingdienst geregistreerd. Dat betekent dat uw giften onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar zijn.

  De jonge ondernemers

  Ombeni G. Aron

  Hij was fotograaf, door YepSame heeft hij zijn droom durven verwoorden: Hij gaat een video en radiokanaal runnen. Na de training heeft hij al grote stappen gezet: met een partner een studio geopend, die er professioneel uit ziet. En .. ze hebben klanten te over.

  Salim Washamba

  Salim werkt als reparateur: met zijn naaimachine repareert hij de zittingen van motoren tot het bekleden van volledige bank. Hij gaat zijn vakmanschap beter presenteren.

  Hadija Mangare

  Ze heeft een kleine winkel in kleding en haar droom is om een groothandel te hebben. In de training heeft ze geleerd om goed de boekhouding te doen zodat ze weet wat de kosten zijn en wat uiteindelijk de winst.

  Wambure and Mathayo

  Zij werken samen in de verkoop van watermeloenen en willen graag supplier zijn van andere verkopers. Daar hebben ze de eerste stappen in gezet. Ze hebben geleerd om de boekhouding goed op te zetten. En ze zien nu hun winst al stijgen.

  Raheli Athumai Mmbaga

  Raheli was kok bij andere mensen en door de Yep training heeft ze haar droom hardop durven uitspreken: een eigen cateringbedrijf. Ze heeft ontslag genomen en nu zet ze elke ochtend op Whatsapp wat ze gaat klaarmaken en dat laat ze rondbrengen. Ze is zo blij met deze eerste stap!

  Mariamu William

  Mariamu had een winkeltje aan de hoofdweg, haar droom is om zakenvrouw te worden die allerlei bedrijven heeft. En in 4 maanden tijd heeft ze een vliegende start gemaakt. YepSame heeft haar geleerd haar blik te verbreden en mogelijkheden op te zoeken. Ze heeft nu al 3 mensen in dienst. En al twee bedrijven gestart: een haarsalon, ze had thuis een droger staan, er was nog geen haarsalon in de buurt en er was een klein pandje te huur; dat loopt nu als een trein. Vervolgens zag ze dat aan de hoofdweg geen restaurant was. Alleen een zaakje met varkensvlees. Nu heeft zij voor haar winkel een restaurant met in de ochtend soep, en ’s middags schapenvlees, geit of rund. En reclame maakt ze via Whatsapp, gasten komen bij haar of ze brengt de maaltijden. Zodra ze het microkrediet heeft kan ze haar volgende idee verwezenlijken: een Mpesa winkel- voor mobiel bankieren.

  Simon Justin Mchome

  Simon had voor hij aan YepSame meedeed een winkel in zaden en mestproducten waar hij verlies mee leed. Door YepSame heeft hij zijn blik verbreed en werkt aan zijn droom voor de toekomst: zijn kennis te benutten om naast zijn winkel ook zelf natuurlijke meststoffen te produceren en daarmee een voorbeeldbedrijf te worden voor andere landbouwers.

  Yep Same 2023

  In Januari 2023 starten we met een nieuwe groep deelnemers. Tijdens de corona-periode 2020-2022 hebben we online contact gehouden met de deelnemers en zijn ze lokaal gecoacht. In mei 2022 is er een meeting geweest met de deelnemers over het vervolg van Yep Same en de start van de train de trainers. Kandidaten voor het trainerschap zijn gekozen.

  Lees hier hoe de training verlopen is: derde groep deelnemers gediplomeerd

  En het verslag van de uitreiking van de leningen in juni 2023: YEP deelnemers ontvangen lening

  Ook de eerste resultaten van het coachingstraject zijn bekend: eerste-resultaten-coachingstraject-yep-deelnemers-2023/