Youth Empowerment & Entrepreneurship Program

Youth Empowerment & Entrepreneurship Program

Talloze jongeren in Afrika zijn werkloos. Miljoenen jonge Afrikanen hebben daardoor geen zicht op een goed bestaan voor zichzelf en hun familie. Een enorme verspilling van talent. Daarom is het verminderen van jeugdwerkloosheid een van de grootste uitdagingen voor Afrika. Met een duurzame aanpak die ook elders effectief is bewezen, zetten wij ons daarvoor in door gemotiveerde jongeren te helpen bij het opzetten van hun eigen bedrijf.

In november 2017 waren we in Same, in Noord-Tanzania, om met lokale mensen te praten en bij organisaties en de lokale overheid te peilen of ze hier belang bij hebben. Dat bleek het geval: zowel individuele ondernemers als organisaties waren meteen enthousiast en willen graag meewerken. Bovendien heeft de lokale overheid budget gereserveerd om de jongeren die willen starten een microkrediet te geven.
Zodoende werd ons project leven ingeblazen: Youth Empowerment and Entrepreneurship Program Same, of in het kort YEP Same.

Uitgangspunten van YEP Same

  • We investeren in jonge mensen: via opleiding, training en coaching geven we hen de kracht en kennis om een eigen bedrijf te starten.
  • De training leert hen hun wensen, drijfveren en capaciteiten kennen en stimuleert hen om te gaan ondernemen.
  • Ze worden op wekelijkse basis gecoacht bij het uitvoeren van hun plannen. Dat biedt hen niet alleen de mogelijkheid zélf een bestaan op te bouwen, maar ook om in hun eigen land verandering tot stand te brengen.
  • Een duurzame aanpak. Uit de eerste 4 groepen jongeren krijgt een aantal participanten een trainersopleiding, zodat zij met begeleiding op afstand, in Tanzania een learning centre kunnen runnen. Er vinden ondernemersreizen plaats om ervaringen uit te wisselen en jongeren te ondersteunen in hun ondernemerschap.

Opzet van het programma

Het programma bestaat uit 4 onderdelen in 6 maanden:

  1. De groep start met een trainingsweek in het teken van empowerment. Hierin leren de jongeren hun eigen drijfveren en dromen onder woorden brengen, hun plannen voor het eerste jaar concreet maken en worden ze geholpen bij de eerste stap naar hun eigen bedrijf.
  2. Gedurende het hele programma vindt er coaching en monitoring in wekelijkse sessies plaats, waarin de deelnemers zowel door elkaar als door de Tanzaniaanse coaches en de stagiaire uit Nederland worden begeleid.
  3. Twee afzonderlijke trainingsweken over ondernemerschapsvaardigheden. Hierin komen zaken als boekhouden, het opstellen van een bussinessplan, marketing en sales aan de orde. Deze trainingen worden door lokale trainers, o.a. van YepTanzania, gegeven.
  4. Begeleiding bij de aanvraag van een microkrediet van de lokale overheid.

Coaching, monitoring en ondernemerschap

Jaarlijks krijgt een groep van 20 jongeren een empowerment training en leren ze ondernemersvaardigheden zoals boekhouden en marketing. Daarna worden ze gecoached bij hun stappen om hun bedrijf te realiseren.

Duurzame opzet

Na afloop van het programma houden de Tanzaniaanse coaches contact met de jongeren- en ze houden contact met elkaar. De deelnemers uit de eerste groepen worden ook als coach voor de volgende groepen ingezet.
De empowerment trainingen van de eerste twee groepen zijn door Nederlandse vrijwilliger trainers gegeven. Vanaf 2020 worden deelnemers en Tanzaniaanse partners getraind om het hele programma zelf uit te voeren. En we zijn in gesprek met de lokale overheid zodat deze aanpak in lokale programma’s wordt opgenomen.

Wat is er nodig om Stipulaes YEP Same in 2019 voort te zetten?

De vrijwillige trainers gaan in 2020 nieuwe jongeren te trainen en verzorgen ‘train de trainers’. Onze partners in Same zijn beschikbaar voor de coaching van de jongeren en voor het selecteren van nieuwe groepen. Daarnaast hebben we steun van professionals in Nederland om de trainingen verder uit te bouwen. Om het project in de komende 2 jaar volledig uit te voeren zijn we druk bezig met het benaderen van fondsen, maar ook jouw bijdrage is heel erg welkom.

Help jij jongeren in Afrika hun eigen bestaan opbouwen?

Dat kan op verschillende manieren: meebetalen of meedoen!

Meebetalen door een eenmalige financiële bijdrage te storten. Meedoen door bijvoorbeeld mee te gaan met een sponsorreis en in Tanzania jouw expertise in te zetten (workshop geven, coachen). Meer weten: mail naar maria.jongsma54@gmail.com

Via onze nieuwsbrief kan je op de hoogte blijven van de voortgang. Als u de nieuwsbrief wilt ontvangen kan je je aanmelden via de nieuws pagina.

Yep Same in 2019

Na een succesvolle empowerment week zijn we vanaf 23 oktober 2018 in Same begonnen aan een reeks van 7 weken coaching.

Februari 2019 – Youth Empowerment and Entrepreneurship Program Same: YEP Same

In 2019 gaan we in op boekhouding en het schrijven van het businessplan. Bovendien gaan de deelnemers dan ook tijdens de wekelijkse coachingssessies oefenen.

Februari 2019 – Yep Same in 2019

Krachtige eerste week

Voor het begin van de training hebben we met ons Tanzaniaans-Nederlandse team hardop onze doelen uitgesproken. En na vijf dagen kijken we terug op een krachtige eerste week!

De deelnemers hebben een heel andere blik in hun ogen, ze zijn specifiek in hun doelen voor het komende jaar en hebben concreet gemaakt welke stappen ze gaan zetten om die doelen te bereiken.

Kortom: we hebben in de week van 15-19 oktober een geweldige start gemaakt met de eerste groep van 20 jongeren van het Youth Empowerment and Entrepreneurship Project in Same.

Oktober 2018 – Nieuwsbrief

deelnemers werken aan hun talentboek (basistraining)

rolmodellen vertellen over hun onderneming

werken aan het ondernemingsplan

op bezoek bij een ondernemer