Lembeni studie- en slaapzaal

Brand
Iedereen weet het: met een goede opleiding heb je meer kans op een goede baan en een fijn leven. Toch is zo’n opleiding niet overal ter wereld vanzelfsprekend. In het Noordoosten van Tanzania, in het dorp Lembeni, woedde in september 2020 een heftige brand, vlakbij de lokale middelbare school. Er is geen brandweer beschikbaar in het district; onder andere de studie- en slaapzaal van de meisjes van de basisschool werd door de brand volledig verwoest. De meisjes verloren niet alleen hun slaap- en studeerplek, maar ook al hun persoonlijke spullen, zoals kleding, beddengoed, boeken en koffers. Rose en Eileen: “Opeens kwam een leerling ons waarschuwen dat er brand was. En toen stond alles al in lichterlaaie. Alles is verbrand”. Gelukkig zaten de leerlingen in de klaslokalen, waardoor er niemand gewond raakte.

Geen geld voor de heropbouw
Voor de accommodatie van de meisjes is inmiddels een fundering gelegd door lokale inspanningen, maar er ontbreekt geld om de muren en het dak te herstellen. Ook voor de herinrichting is geld nodig. Het initiatief voor deze voorziening voor meisjes kwam een aantal jaren geleden van de ouders en de schoolleiding; de overheid heeft hier geen budget voor.
Veiligheid voor 140 meisjes Dit betekent dat er voor 140 meisjes uit de regio Kilimanjaro, die niet op loopafstand van de school wonen, geen voorziening is om veilig te kunnen studeren. Vooral arme meisjes zijn hier de dupe van: het is voor hun ouders goedkoper om hun dochter op de school te laten verblijven, dan dagelijks de reiskosten te betalen – als er al openbaar vervoer beschikbaar is. Bovendien is een verblijf op school veel veiliger voor de meisjes, omdat ze onderweg het gevaar lopen van aanranding of verkrachting, met ongeplande zwangerschappen tot gevolg. Tot slot: ze kunnen in hun eigen accommodatie rustiger studeren en leveren daardoor betere leerprestaties.

Bouw mee aan de toekomst van de meisjes
Stichting Stipulae ondersteunt het project om een nieuwe accommodatie voor meisjes in Lembeni te bouwen en daarmee elk jaar 140 meisjes een kans te geven op een goede toekomst. Er is 40.000 euro begroot voor de bouwmaterialen en de herinrichting (bedden, matrassen, stoelen en tafels en meer) van de studie- en slaapzaal. Lokale partijen leveren een bijdrage in “cash and kind” van zo’n 30% van de kosten. Stichting Stipulae werkt voor dit project samen met Wilde Ganzen in Nederland en Mater Dei Africa in Tanzania. De lokale inspanningen zijn financieel niet genoeg: er is nog een bedrag van ruim 8000 euro nodig.

Voor een donatie kunt u gebruik maken van onderstaande QR code.