De dromen van de YEP deelnemers 2023

In februari heeft de derde groep jonge ondernemers de YEP training afgerond. We hebben een vijftal deelnemers gevraagd naar  hun ervaringen met de training en hun dromen voor de toekomst. Onze trainers gaan hen het komende jaar coachen en wij gaan ze volgen om te zien of ze hun dromen waar kunnen maken!

Eric Togolani Mshana

Eric (24 jaar) heeft sinds 2018 een kippenfokkerij en verkoopt kippen op de lokale markt. Bovendien is hij dierenarts en verstrekt medicijnen voor dieren en geeft advies over hun gezondheid. Hij vond de training “awesome” en heeft vooral veel geleerd over boekhouden en met name hoe je het onderscheid moet maken tussen winst en verlies. In zijn eigen woorden: hoe je meer winst kunt maken met minimum input. Daarnaast vond hij het onderdeel over creative and critical thinking heel nuttig. Zijn droom is om uiteindelijk een dierenkliniek te starten, waarin je naast advies en medicatie ook allerlei andere producten gerelateerd aan dieren houden en dierenwelzijn kunt kopen. Voor de korte termijn focust hij op het verder opbouwen van zijn kippenfokkerij en wil hij zijn verkoopgebied uitbreiden naar andere regio’s in Tanzania.

Rehema Jones Mnzava

Rehema (25 jaar) is sinds 2020 de eigenaresse van een kapperszaak annex beauty salon in Same. Ze heeft tijdens de training vooral geleerd hoe belangrijk het is om je inkomsten en uitgaven bij te houden, om te budgetteren, hoe je een boekhouding opzet en vooral om vooruit te plannen. Haar droom is om een grote beauty salon te hebben, waar ze ook producten verkoopt die vrouwen nodig hebben om er goed uit te zien. Ze hoopt nog meer vrouwen op te gaan leiden in haar salon, ze heeft nu al een aantal trainees onder haar hoede.

Bakari Abushehe Shandala

Bakari (27 jaar) heeft een winkeltje waar hij mais en andere granen verkoopt. Hij verkoopt ook verschillende soorten meel. Hij heeft het meeste gehad aan de training in communicatie vaardigheden: hoe kom je in contact met klanten en hoe krijg je een goede interactie met klanten en leveranciers en andere business partners. Daarnaast vond hij het onderdeel over marketing heel nuttig. Zijn droom is om zijn eigen bedrijf te hebben, waar hij zelf granen kan verwerken tot meel en andere eindproducten en die ook in een winkel te verkopen.

Zainabu Iddi Issa

Zainabu (25 jaar) bakt koekjes, doughnuts en crackers en roostert pinda’s en bereidt allerlei andere “bites” en verkoopt die aan supermarkten en kleine winkeltjes in Same.  Zij heeft veel geleerd tijdens de training: hoe je een kasboek bijhoudt, hoe je het beste kan communiceren met klanten, hoe je marktonderzoek kan doen, hoe je je producten het beste kan verpakken, etc. Haar toekomstdroom is om een hele grote groothandel in bites te worden, met eigen werknemers. In haar eigen woorden: “to own a bites cave”!

Kodema Herman Maloo

Kodema (25 Jaar) heeft een klein transport bedrijf. Hij zorgt voor het contact tussen klanten en eigenaars van motorfiets taxi’s. Ook hij zegt dat hij vooral heeft geleerd te budgetteren, boekhouden en daarnaast vond ook hij het oefenen van de communicatievaardigheden ten behoeve van het klant contact heel nuttig. Hij heeft meer zelfvertrouwen gekregen door de training. Zijn droom voor de toekomst is om een eigen motorfiets te hebben en daarnaast een bedrijfje in reserve-onderdelen voor motorfietsen te starten.