Hoe gaat het met de deelnemers van de YEP training 2018?

In januari 2023 woonde Astrid Crom de start van de YEP training in Same bij en interviewde drie deelnemers die in 2018 deelgenomen hadden over hun ervaringen. Hieronder haar verslag:

Overall zijn Richard, Rachel en Obeme erg tevreden over de gevolgde training van alweer drie jaar geleden. Ze voelden zich vereerd te mogen deelnemen als eerste groep studenten. Richard zag er van tevoren wel erg tegenop omdat hij op school ervaringen had met strenge docenten. De andere twee benoemden ook een soort van ‘boring’ idee om lessen te gaan krijgen. Echter, bij binnenkomst voelden ze de fijne sfeer die Anne Heleen en Gerard uitstraalden. Achteraf kunnen ze alle drie echt zeggen dat ‘learning is having fun’!  Met hun buddy groepen hebben ze via social media nog wel contact, maar niet over hun werk.

Richard

Richard heeft een kleine transport onderneming met zijn “bodaboda” (bromfiets). Het startkapitaal heeft hem erg geholpen en heeft hij vrij snel terug kunnen betalen. Het belangrijkste wat hij heeft geleerd is hoe met nieuwe klanten om te gaan: hoe zijn houding is tegenover andere mensen en dat dit helpt om nieuwe klanten te krijgen. Ook ‘timekeeping’ is hem bijgebleven waarbij hij voorheen de tijd niet al te letterlijk nam. Tijdens ons gesprek werd hij door klanten gebeld voor zijn dienst. Voorheen had hij hen niet geantwoord. Hij droomt over het ooit kunnen kopen van een Basaji (tuk tuk).

Richard

Rachel

Rachel is inmiddels kok in een lokale bank, waar ze het erg naar haar zin heeft. Ze heeft veel aan de training gehad, inclusief ook de coaching daarna. Met name omdat Corona ‘om de hoek’ kwam kijken. Voor Corona werkte ze in een klein restaurant waar haar specialiteit vis koken was. Het eten werd tijdens de de lockdown door boda boda’s rondgebracht, waarvan ook Richard kon profiteren. Wat haar erg uit de training is bijgebleven, is bookkeeping. Voorheen ‘deed ze maar wat met haar geld’ en nu houdt ze inkomsten en uitgaven goed bij in haar mobiele telefoon. Ze blijft dromen over het hebben van een eigen restaurant waar zij chef kok is, maar weet ook dat daarvoor kleine stappen nodig zijn.

Rachel

Obeme

Obeme heeft een liveshop met textiel en tassen. Tijdens Corona heeft hij vooral gebruik gemaakt van de social media: Instagram, Facebook en TikTok. Hij herinnert zich de gele pet vanuit de training en laat zelfs zijn gele shirt en koffer op zijn mobiel zien vanwege het denken aan mogelijkheden! Zijn online business gaat best goed, de tassen en koffers bestelt hij vanuit een groothandel in Dar es Salaam. Ook heeft hij veel gehad aan de skills van ondernemerschap, hij weet nog letterlijk de marktoefening na te vertellen! Ook het vragen naar waar de klanten naar op zoek zijn, wat is hun probleem? Hij droomt ervan ooit zijn eigen tassen en koffers te produceren en dat hij deze kan exporteren naar Europa, dus ook Nederland!

Obeme in zijn winkel

door

Geplaatst

in