Wish of Mama Anna: Voedsel en watervoorziening voor Maasai

Tijdens bezoeken aan enkele Maasai-woongemeenschappen (boma’s) kwam de ontwikkeling in de nabije toekomst ook ter sprake. Vrouwen en kinderen van boma Mama Anna en de mannen en jongens met hun rondtrekkende kuddes koeien ondervonden steeds meer weerstand van de lokale bevolking onderweg. En de overheid legde deze levensstijl ook steeds meer aan banden.

Het was de 80-jarige Mama Anna – de leider van een van de boma’s – die inzag dat deze eeuwenoude levensstijl niet langer houdbaar was. Maar voor veel mannen was het een benauwend vooruitzicht dat er veel kleinere kuddes koeien zouden komen, aangepast aan het beschikbare gras in de omgeving. Want hoe meer koeien hoe meer aanzien en invloed én hoe beter de bruidschat.

Mama Anna en pastor Kiseveni

Mama Anna begon samen met een leider van een andere boma het gesprek hierover. Mede in samenwerking met Dr Norbert Mchomvu van onze partnerorganisatie Mater Dei Africa werd het idee van verandering van levensstijl verder uitgewerkt. Dat heeft uiteindelijk geleid tot het project Wish of Mama Anna ofwel Voedsel en watervoorziening voor Maasai.

Dit project komt in feite neer op een forse cultuurverandering. Mannen trekken niet of minder rond met veel kleinere kuddes. In plaats daarvan gaan zij aan de slag met het fokken van vleeskoeien. Via een kruising van hun beste koeien met Boran stieren krijgen de mannen nu echte vleeskoeien. Door het vlees daarvan te verkopen kunnen ze een regelmatig inkomen verwerven. Oudere jongens blijven voortaan thuis en kunnen nu naar school. Doordat de vleeskoeien bij de boma blijven komt er voldoende mest beschikbaar om biogas te kunnen produceren. En dat betekent dat er niet meer in de benauwde hutten op brandhout gekookt hoeft te worden. Zie voor het projectplan www. stipulae.org.

Het project dat inmiddels gestart is wordt zowel in Tanzania als hier met grote belangstelling gevolgd. Wilde Ganzen ondersteunt het project.


door

Geplaatst

in