Yep Same in 2019

In 2019 gaan we in op boekhouding en het schrijven van het businessplan. Bovendien gaan de deelnemers dan ook tijdens de wekelijkse coachingssessies oefenen met de zogenaamde budgeted practical assignment. Daarnaast zijn we een samenwerking aangegaan van de universiteit van Dar Es Salaam, om trainingen over ecologische duurzaamheid te implementeren in het programma.

In de maand september is onze stagiaire uit Nederland onderzoek gaan doen bij het vergelijkbare programma YEP Tanzania in de stad Arusha. Omdat zij meer en al langer ervaring hebben met het begeleiden en trainen van jonge Tanzanianen bij het starten van hun eigen bedrijf, hebben wij veel van hun kunnen leren. Zo hebben we onze ondernemingsvaardigheden trainer David ingehuurd uit Arusha. Van 10 tot 13 december is hij in Same geweest om intensieve en interactieve trainingen over boekhouden te geven. Zijn energie en passie waren terug te zien in de inzet van de deelnemers. Deze zagen voor het eerst in dat er een groot verschil is tussen omzet en winst!

We hadden overigens twee nieuwe gezichten erbij, waarvan één het meisje dat normaliter het kantoorgebouw waar de trainingen plaatsvinden onderhoudt.

De training op de laatste dag van de week gaat over marketing. Hier is Amon de trainer: een succesvolle ondernemer uit Same die veel ervaring heeft met het geven van trainingen in marketing. We sluiten de week met een goed gevoel af: De deelnemers hebben praktische opdrachten meegekregen om het boekhouden te oefenen en moeten tijdens de kerstvakantie beginnen met de voorbereidingen voor de aanvraag van het microkrediet bij de gemeente. De aanmeldingen hiervoor zullen in het nieuwe jaar van start gaan.

Ondertussen werken we samen met de universiteit van Dar Es Salaam.

Als wij jongeren vanaf het begin helpen met het starten van hun eigen bedrijf, dan kunnen we dit net zo goed meteen goed doen. De huidige status van mondiale milieuvervuiling en klimaatverandering is immers mede ontstaan door industrialisering. Daarom werken wij momenteel samen met de directeur van het Climate Change Studies Center van de universiteit van Dar Es Salaam, om een 1-dags workshop te maken waarmee we in ieder geval bewustwording willen creëren omtrent het verantwoordelijk omgaan met het milieu.

In 2019

In het nieuwe jaar gaan we volop aan de slag met het afmaken van de definitieve business plannen. David komt in de derde week van januari terug voor trainingsweek 3. We gaan dan verder in op boekhouding en het schrijven van het businessplan. Bovendien gaan de deelnemers dan ook tijdens de wekelijkse coachingssessies oefenen met de zogenaamde budgeted practical assignment. Deze houdt in dat we een klein bedrag als lening geven als onderdeel van een opdracht.

Hou onze website in de gaten voor het verloop van het programma!


door

Geplaatst

in